Cocoon

As known as Die Suscher Glocke :). Un cuib intre munti inalti, acolo unde Susasca si Innul se intalnesc si curg mai departe impreuna… file de poveste impletite intr-un viitor ce pare limpede si usor, curgand peste pietre mai mari sau mai mici, spaland tot within and without, mostly the numbness…

Frau Z. Oglinda de aici… O poloneza engadinizata, the gate keeper. According to V. se pune intrebarea cine vorbeste si cine asculta cand alunecam in Kaffeekr√§nzchen-ul din fiecare luni, miercuri si vineri. A cui e terapia?

He. Swiss. In jur de 55 de ani, conduce personalul clinic dintr-un camin de batrani. Are trei fete, mijlocia cu autism. He. nu se poate bucura. Parca are un capac peste borcanul cu bucurie si oricat ar incerca sa-l desfaca, nu reuseste.

Ang. Swiss. In jur de 50 de ani. Family issues. O fata de 18 ani, cu sindrom de stress post-traumatic in urma unei agresiuni sexuale. Un copil care refuza orice terapie, se taie si se drogheaza. Neputinta si vinovatie, nevoie de ajutor in a le depasi.

J.W. Swiss, around 50 as well. Seful administratiei cantonului Thurgau. Divorced. Doi copii. Perfect soft skills. Too human pentru pozitia pe care o are.

Re. Swiss. Burned out. Un om care se cauta pe sine prea incrancenat pentru a se gasi… Se ascunde in spatele copilului interior descoperit de curand, care lupta pentru atentie cu intensitatea a 48 de ani in care a stat in transee pe burta, tinandu-si respiratia, asteptand… Un om care inca nu se simte pregatit sa creasca. Cei doi baieti ai lui par mai maturi decat el.

Jas. 48. Parfumiera. O croata refugiata acum 30 de ani in Elvetia, la inceputul razboaielor din fosta Jugoslavie. A rebel without a cause. A continuat sa se tatueze si sa mearga cu motocicleta si dupa ce sotul ei a murit intr-un accident de motocicleta cu 10 ani in urma. 2 baieti mari care au tinut-o in viata dupa ce si-a pierdut jumatatea. Nu si-a permis doliul atunci, incercand sa fie o stanca pentru copiii ei. Acum isi da voie sa-si planga omul si cei zece ani insingurati.

Ka. 40. German. De 12 ani in Elvetia. Alone. Mourning. Ka. si-a pierdut brusc jumatatea, pe T., atunci cand intr-o drumetie impreuna pe munte T. a alunecat intr-un moment de neatentie si s-a prabusit in gol. Sub ochii ei. Umbland printre lucrurile lui dupa ce s-a dus, a gasit ascuns un moment dintr-un viitor care n-a mai venit, o parte din sufletul lui pitita intr-o cutie de lemn si invelita in jurul unui inel. Pain and joy.

J.S. Ein Ossi. Fermier, iubitor de natura, capre, cai, dar mai ales de magari. De 15 ani in Elvetia. A condus o ferma “terapeutica”, fiind angajat al unei fundatii care se ocupa cu terapia ocupationala a adultilor cu forme extreme de autism. Epuizat, cocarjat sub povara asteptarilor fundatiei, a rudelor pacientilor si a nevestei elvetiene. No kids. Mourning. In iarna asta, cand prietenul lui cel mai bun n-a ajuns acasa la timp, J. a plecat sa-l caute impreuna cu copiii prietenului. L-au gasit zdrobit in masina facut armonica dupa ce s-a prabusit intr-o prapastie, foarte probabil derapand pe un drum de munte necuratat de zapada proaspta ninsa.

Ri. Swiss, 60. Conduce o firma de constructii. Are un simt al responsabilitatii pe care rar l-am intalnit pana acum. Empatic, sensibil, cu o grija exacerbata pentru cei din jur, angajati, familie… Nu si pentru el.

Att. Around 45. Ungur nascut si crescut in Elvetia. Arhitect si saman. Un om ca un nor alb si pufos, de vreme buna. Mood swinger. In preajma lui, toti suntem mai calmi, mai usori. E ca si cum ne-ar infasura cineva in matase si ne-ar lasa sa plutim. Epuizat atat fizic, cat si emotional. Dutch girlfriend, one stepdaughter, acceptance issues.

…si eu. Burning for a very long time. Pana am si m-am ars.

Un grup de zece oameni care invata impreuna sa incetineasca, sa fie un pic mai blanzi cu ei insisi si, de ce nu, sa se iubeasca incet incet pentru ce sunt si sa se ierte pentru ca nu (mai) sunt ce si-au imaginat ca ar trebui sa fie.

Un grup de cinci (ultimii cinci din lista de mai sus) oameni care si-au dat voie sa se vada vulnerabili, cu sufletele goale in palme. A support group cu potential. Cinci oameni care au cantat si dansat in multe seri in jurul focurilor din camin si din padure, s-au duelat in piscina cu “taitei” din burete, au ras si au plans impreuna uitandu-se la filme sau la povestile lor… cinci tovarasi de drum. Cinci prieteni.

Life is good.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.